maanantai 21. maaliskuuta 2016

Miksi häämekko on valkoinen?

Miksi häämekko on valkoinen? Yleinen harhaluulo nykyään on, että se kuvastaa puhtautta ja neitsyyttä, joten jos ole asunut "synnissä" ennen naimisiinmenoa tai menet toista kertaa naimisiin ei valkoista tulisi käyttää.

Linkki
Tämähän on täyttä huuhaata. Valkoinen häämekko vakioitui normiksi vasta 1800-luvun lopulla Kuningatar Victorian käyttämänä. Ja sosiopoliittiselta kannalta puvun väri oli enemmänkin "fuck you I'm rich" osoitus kuin osoitus 'neitseellisyydestä'. Ennen tätä puvut olivat värikkäitä ylhäisöllä ja tavallisilla ihmisillä sellaisia, joita pystyi käyttämään myös pyhävaatteina, koska yleensä ei ihmisillä ei ollut varaa teetättää yhtä mekkoa vain yhtä päivää varten. Valkoisia mekkoja oli toki käytetty välillä aikaisemminkin, mutta ne olivat poikkeuksia ennenkuin Kuningatar Victoria käytti sellaista. Tämän jälkeen valkoinen mekko tuli muotiin varsinkin ylhäisön parissa ja vuosisadan vaihduttua ja elintason noustessa länsimaissa valkoinen häämekkona tuli normiksi. (Puhutaan nyt vain länsimaisesta kulttuurista, en edes ala avaamaan muun maailman värimaailmaa)

Anteeksi tästä, mutta rakastan historiaa ja tämä tuli eteeni ja piti alkaa kirjaaman ajatuksia ylös. Lisäksi, mitä jos en hommaisikaan valkoista mekkoa?


En ole koskaan käyttänyt paljon mekkoja. Pienenä siksi että katsoin ne "tyttömäisiksi" ja se oli suunnilleen pahinta mitä tiesin. Tämän lisäksi koko lapsuuteni jouduin kokemaan jatkuvaa härnäämistä ja kiusaamista ulkonäköni suhteen, joten ajattelin, että turha edes yrittää. Tämä ilmeisesti harmitti jo kuollutta Muoriani, sillä hän oli ollut ammatiltaan ompelijatar ja osti minulle ja siskolleni taaperoikäisenä paljon prinsessa mekkoja. Joita ei sitten koskaan tullut oikeastaan käytettyä. 

Nyt haluaisin käyttää mekkoja, koska mekot ovat nättejä! Mutta edelleenkin tulee mieleen että osaanko edes käyttää niitä oikein? Ainoat mekot joita käytän yhtään ovat trikoo mekkoja kesällä sortsien kanssa, koska ne ovat enemmänkin paitoja kuin mekkoja silloin. 
Joten kykenenkö käyttämään satoja euroja mekkoon jota vain käytän yhden kerran? Varsinkin kun mekon käyttäminen tuntuu välillä muutenkin niin vaikealta. Toisaalta en halua missään nimessä käyttää housupukua. Jotenkin on alkanut tuntua etten uskalla vetää valkoista mekkoa päälleni. Se tuntuu liian hienolta ja.. 'Ei minulta'. Joten mitä minulla on vaihtoehtoja?
Tässä vaiheessa onneksi Pinterest ja Tumblr tulevat apuun, sekä Offbeatbride.com, koska nykyään monet muutkin miettivät ilmeisesti samaa.
Linkki(valitettavasti mekkoa ei ole enää myynnissä)
Linkki


Olen ihan oikeasti kallistumassa tälläisen mekon suuntaan. Tosin varmaan hieman vähemmällä printillä ja enemmän pastellin sävyisenä. Koska häämme tulevat olemaan kuitenkin hyvin rennot ja tyyliltään aika rockabilly hommat eikö tämä kuvaisi minua paljon paremmin? Ja turhahan sitä on kieltää.. Jos ei osta "häämekkoa" vaan "juhlamekon" tulee säästämään hinnassa runsaasti. Mutta onneksi tässä on vielä aikaa miettiä asiaa.Yksi kaverimme lupautui jo tekemään mekkomme jos halutaan. (kyseisellä ystävällä on 2 vaatetusalan tutkintoa pohjalla).

Mutta toisaalta tekisikö "oikea" häämekko päivästä jotenkin erikoisemman?
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti